Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter restaura i crea noves basses a les ribes del Ter a Sant Julià de Ramis i a l’illa d’Avall a Jafre per afavorir les poblacions d’amfibis

El Consorci del Ter restaura i crea noves basses a les ribes del Ter a Sant Julià de Ramis i a l’illa d’Avall a Jafre per afavorir les poblacions d’amfibis

13/03/2023
Procés de construcció d'una bassa a Sant Julià de Ramis
02/02/2023
Nova bassa a Sant Julià de Ramis
03/03/2023
Imatge d'una altra bassa a Sant Julià de Ramis
Hivern 2023
Procés de construcció d'una nova bassa a l'illa d'Avall a Jafre
Hivern 2023
Una nova imatge del procés de construcció de la bassa a Jafre
2023
La nova bassa de l'illa d'Avall
31/03/2023

L’actuació ha rebut finançament de la Diputació de Girona de la convocatòria per al desenvolupament d’actuacions de conservació de patrimoni natural per a Consorcis gestors d’espais d’interès natural

En el marc del projecte «Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023» i redactat pels serveis tècnics s’han portat a terme diferents treballs de restauració de l’hàbitat d’interès comunitari basses i tolls temporers mediterranis en dos sectors diferenciats, a les ribes del Ter a Sant Julià de Ramis i a l’illa d’Avall a Jafre. L’objectiu de les actuacions que han tingut un cost de 23.192,31 euros, IVA inclòs, és la millora de les poblacions d’amfibis. El projecte ha rebut finançament de la Diputació de Girona, a través de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural per a Consorcis gestors d’espais d’interès natural. L’hàbitat d’interès comunitari Basses i tolls temporers mediterranis és un HIC de conservació prioritària, la formació del qual depèn dels períodes d’avingudes fluvials i de l’aportació de l’aigua de la pluja, així com de l’aportació del freàtic.

A Sant Julià de Ramis al pla de Can Font i amb el projecte de Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al riu Ter (post-LIFE Potamo Fauna) es van crear basses temporànies a la riba esquerra del Ter, entre el camí paral·lel al riu i la llera, amb l’objectiu d’afavorir la comunitat d’amfibis i la fauna associada a aquests hàbitats. El pas de temporal Gloria el gener de 2020 les va deixar completament colmatades de materials fins, sorres i fusta morta, i també hi havia certa acumulació de deixalles i residus. Aquestes basses tenien una bona comunitat d’amfibis prèviament al pas del temporal. En un estudi realitzat el 2019 s’havia detectat la presència, de com a mínim 5 espècies d’anurs: granota verda, tòtil, reineta, gripau comú i granota pintada. Ara el que s’ha portat a terme ha estat la restauració d’aquestes basses preexistents, efectuant una extracció de materials acumulats amb maquinària. Són un conjunt de tres basses de diferent mida, i on no ha calgut impermeabilització. La relativa proximitat d’aquest sector d’actuació al curs principal del riu n’afavoreix una dinàmica d’inundacions periòdiques que garanteix unes bones condicions estructurals per al desenvolupament d’amfibis.

A Jafre s’ha creat una nova bassa aprofitant una cubeta existent a l’interior de l’illa d’Avall. Es tracta d’un terreny d’elevat interès, entre d’altres espècies per al turó europeu, on la presència d’amfibis, a més de la importància que té, podria constituir un complement de la seva dieta en determinades èpoques de l’any. Durant el projecte LIFE Riparia-Ter, el 2012 es va crear un sistema de basses situades al braç secundari del riu, al seu marge esquerre, on en un estudi del 2019 s’hi van detectar l’existència de 5 espècies d’amfibis, gripau corredor, granota verda, tòtil, gripau comú i granota pintada. Aquestes basses però, van desaparèixer per l’efecte del Gloria, tot i que se’n va recuperar una el 2021 mitjançant treballs manuals. Ara el que s’ha realitzat és una nova bassa en un punt on hi havia una depressió en el terreny provocada per una antiga extracció d’àrids on s’ha reperfilat la cubeta existent. Ha calgut suavitzar els pendents de la cubeta que eren molt pronunciats i també realitzar moviments de terres creant un sistema de terrasses a diferents nivells. També ha calgut impermeabilitzar la bassa. Es tracta de l’única zona humida a l’interior de l’illa. Es troba a una distància d’uns 150 metres del riu, i a 300 metres de les altres basses del braç secundari del Ter, que delimita l’illa pel nord. A prop de la bassa, en l’itinerari senyalitzat, s’hi ha situat un plafó informatiu de 90x90 centímetres sobre els valors naturals de les zones humides, i també s’ha fet una reposició d’una banderola de seguiment en l’itinerari existent.

A l’illa d’Avall també s’ha portat a terme una actuació de regulació d’accés motoritzat on s’ha col·locat una nova tanca metàl·lica de 4 metres que substitueix el sistema que hi havia fins ara consistent en 2 pals metàl·lics units amb cable d’acer i cadena de plàstic. S’ha previst un espai suficient per al pas de persones i bicicletes.

D’altra banda, s’han col·locat elements naturals (pedres, troncs...) a les proximitats de les basses per tal de diversificar-ne els hàbitat.

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 11:02h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona