Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:27/02/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter elabora una diagnosi preliminar sobre l’espai fluvial de l’embassament de Sau

El Consorci del Ter elabora una diagnosi preliminar sobre l’espai fluvial de l’embassament de Sau

16/11//2023
Embassament de Sau, novembre 2023
16/11/2023
Presa de Sau, novembre 2023
02/02/2024

Des dels serveis tècnics del Consorci del Ter s’ha portat a terme una diagnosi preliminar de l’espai fluvial del riu Ter a l’embassament de Sau, des de l’entrada a l’embassament de Sau, al Coll de Terrades fins a la delimitació de la comarca d’Osona, a una alçada una mica més enllà de la confluència de la riera Major amb el riu Ter, al municipi de Vilanova de Sau. La diagnosi s’ha elaborat després que la Diputació de Barcelona atorgués el 2023 una subvenció per concessió directa a l’organisme destinada a finançar la realització d’actuacions relatives a la divulgació i sensibilització ambiental, a la dinamització sostenible del territori a través de la Ruta del Ter, i al medi natural, així com la realització de diagnosis del medi fluvial a Osona i l’àmbit del Parc del Castell de Montesquiu i de Guilleries-Savassona.

L’àmbit d’estudi correspon a la massa d’aigua del Ter a Sau en un tram de 5,67 quilòmetres aproximadament. En aquest tram el riu Ter rep l’aportació d’un gran nombre de torrents, rieres i rierols, els més destacats són el Sot dels Pollancres, la riera del Noguer, la riera del Balà, el torrent de Moran, el rec del Biaix, La Torrentera i la riera Major. Està situat a la unitat paisatgística de Les Guilleries, en el límit septentrional de la Serralada Litoral. Hi predomina el paisatge forestal i poc antropitzat amb alzinars, rouredes i altres boscos caducifolis a la vessant més humida, i les suredes i pinedes de pi roig a la vessant de solana. El Ter, en aquest tram, és una massa d’aigua fortament modificada pel gran mur vertical que interromp el flux natural de l’aigua i que correspon a l’embassament de Sau. Una infraestructura inaugurada el 1963, de 83 metres d’altura i 260 d’amplada, que va negar la vall de Sau. A les ribes de l’embassament s’hi han desenvolupat diferents usos públics, destaca l’elevat nombre d’activitats recreatives vinculades al riu i la natura (piragüisme, navegació, senderisme, cicloturisme, btt, activitats de lleure, observació d’aus, pesca...). També l’activitat agrícola, ramadera i forestal és encara un dels patrimonis més rics de les Guilleries-Savassona. Des de l’Espai Natural es treballa per compatibilitzar el seu manteniment amb la conservació ecològica.

Pel que fa a la diagnosi ambiental, el bosc de ribera és pràcticament inexistent, a excepció d’alguna franja de pollancreda en zones on la llera és més planera i on aquesta limita amb entorns antropitzats. En aquestes zones on hi ha pollancres, també destaquen alguns salzes i àlbers, i d’altres espècies arbustives de ribera, on s’ha detectat la presència de budleia, planta exòtica amb gran caràcter invasor en les immediateses del curs fluvial. L’espai Natural de Guilleries-Savassona forma part de la xarxa Natura 2000 i es tant Zona Especial de Conservació (ZEC) com Zona Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA). L’embassament ha permès que existeixi una gran massa d’aigua que constitueix un important pas de fauna ornítica i que sigui una zona d’importància aquàtica pels ocells. Destaca, a la cinglera del Grau, la joca de corb marí gros més nombrosa de l’Alt Ter. Respecte a la fauna piscícola de l’embassament, aquesta està constituïda bàsicament per espècies exòtiques com la carpa, el silur, el peix sol o la gambúsia, entre altres.

El tram de riu estudiat presenta un estat general (estat químic i estat ecològic), segons l’informe 2021, bo amb incertesa. Aquesta incertesa ve donada que al tractar-se d’una massa d’aigua modifica per l’embassament la variabilitat de la qualitat de l’aigua és molt fluctuant, depèn molt de les entrades d’aigua i el nivell d’acumulació d’aquesta. No obstant, es tracten de dades acumulades i avaluades en un informe de 2021. Amb l’actual estat de sequera perllongada, l’estat general d’aquestes masses d’aigua es troba significativament alterat.

En els darrers anys han sorgit nous reptes de gestió turística relacionats amb l’increment de l’interès per les activitats al medi natural a l’entorn de Sau, com succeeix a altres indrets del Ter, que ocasionen sobre-freqüentació d’alguns espais sensibles. Aquestes activitats recreatives poden arribar a ocasionar al territori diferents problemàtiques i impactes si no es desenvolupen correctament, com la degradació del sòl, l’acumulació de residus i pèrdua de tranquil·litat per a la fauna salvatge, entre altres. Des de fa uns anys el Consorci de l’Espai Natural de Guilleries-Savassona porta a terme una regulació d’accessos a la Vall de Sau. I a més, el maig de 2023 es va fer l’aprovació inicial del Pla d’Usos Recreatius del Pantà de Sau per part del Consell Comarcal d’Osona.

Les principals mesures de gestió proposades serien el control de flora exòtica invasora, garantir la desinfecció de totes les embarcacions i material que entri en contacte amb l’aigua, així com establir seguiments per l’evolució de la comunitat piscícola un cop l’embassament recuperi els nivells d’aigua, comprovant que es compleix la normativa de pesca continental pel que fa a espècies exòtiques evitant noves introduccions a l’embassament. També es proposaseguir implementant l’ordenació i regulació dels usos públics.

Darrera actualització d’aquest contingut: 23/02/2024 a les 12:22h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona