Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:02/05/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Realitzem una actuació de control de iuques a l’espai en custòdia fluvial de l’illa d’Avall de Jafre

Realitzem una actuació de control de iuques a l’espai en custòdia fluvial de l’illa d’Avall de Jafre

2024
Iuques presents a l'illa d'Avall, Jafre
2024
Actuació de control de iuques a Jafre
19/04/2024

Els treballs s’han realitzat a través de la brigada de manteniment xarxa Natura 2000 de Forestal Catalana

Aquest any s’ha portat a terme una actuació de control de iuques a l’espai en custòdia fluvial de l’illa d’Avall de Jafre amb la col·laboració de Forestal Catalana a través de la brigada de manteniment xarxa Natura 2000. L’actuació, realitzada a finals d’hivern, ha consistit en l’arrancada d’arrel de tot el rodal de iuques existent a l’espai. Més endavant, en cas que hi hagi rebrot, es farà manteniment. A l’illa d’Avall es van comptabilitzar uns 20 peus de iuques, en pes serien uns 300 quilos retirats.

La iuca és una planta exòtica procedent del sud-est dels Estats Units, Amèrica Central i les Antilles. Té una tija forta però no molt grossa, encara que, de vegades, tenen dues tiges, a més de fillols que fan que sembli ramificada. Les fulles creixen en roseta, fortes, llargues i acabades en punta. No té espina terminal i les fulles són molt més grans, d’un verd lluent i el marge una mica serrat. Hem de tenir en compte que algunes plantes utilitzades en jardineria naturalitzen i acaben tenint efectes al medi natural.

El Consorci del Ter té una acord de custòdia fluvial amb l’Ajuntament de Jafre. L’illa d’Avall es tracta de l’últim meandre del riu Ter, i comprèn una superfície d’unes 26 hectàrees que hi ha entre el curs principal del riu i camps de conreu situats al sud del municipi de Jafre, al Baix Empordà. La finca és de titularitat municipal i el Consorci la té en custòdia des del 2018 fins el 2027, ja que l’any passat es va renovar el conveni per quatre anys més. Està formada bàsicament per un migrat bosc de ribera, zones arbustives i prats secs amb pins. És un espai influenciat pel curs del Ter, que resta aïllat durant els moments de crescuda important del riu. Forma part de l’espai protegit xarxa Natura 2000 "Riberes del Baix Ter".

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/04/2024 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona