Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/02/2024

Capçalera

Pantà del Pasteral

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Amer - la Cellera de Ter
Comarca:
La Selva
Descripció:

Es tracta d'una zona amb bosc de ribera ben estructurat. Tanmateix, la presència de pollancres i la seva distribució indica que havia estat una zona de cultiu d'aquesta espècie. Els verns són majoritaris al voltant del riu Ter, però van cedint lloc als pollancres a mesura que ens allunyem del riu. El fet que evidencia que antigament la zona era una plantació de pollancres i actualment és una comunitat evolucionada és el gran diàmetre dels pollancres (de l'ordre de 50 cm) i la presència de sotabosc. Les vernedes solen ser boscos de galeria generalment formats per un estrat dens i bastant tancat, un d'arbustiu força variable i un d'herbaci important i molt divers. L'espècie principal és el vern, però amb ell hi conviuen altres espècies com el freixe i el pollancre. A l'estrat arbustiu hi destquen el romegueró (Rubus caesius) i el sanguinyol (Cornus sanguinea). A l'estrat l'herbaci hi trobem nombroses espècies que floreixen a la primavera.

Accés:
La Ruta del Ter passa per l'antiga carretera que anava a la Cellera de Ter. Abans de travessar el viaducte per sobre del Ter, hi ha un pàrquing d'un restaurant. Es poden deixar les bicicletes allà i baixar a peu a la vora del riu.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Boscs de ribera ben constituït. VEGETACIÓ: Vern (Alnus glutinosa), pollancre (Populus sp.), freixe (Fraxinus excelsior), sarga (Salix eleagnos), canya (Arundo donax), esbarzer (Rubus ulmifolius), garric (Quercus coccifera), galium (Galium spp.), trèvol blanc (Trifolium repens), vidalba (Climatis vidalba), raïm de moro (Phytolacca americana). FAUNA: Blauet (Alcedo atthis), xarxet comú (Anas crecca), ànec coll-verd (Anas platyrhynchos). 

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 91E0 Vernedes i altres boscos de ribera afins (Alno-Padion), 9330 Suredes, 9340 Alzinars i carrascars. XARXA NATURA 2000: Riberes del Baix Ter (ZEC), catalogat com espais d'aigües continentals. ESPAI D'INTERÈS GEOLÒGIC: Embassament del Pasteral, PEIN: Riberes del Baix Ter.

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Freixe de fulla ampla
  • Vern
  • Pollancre
  • Esbarzer
  • Blauet
  • Ànec collverd
  • Sarga
  • Canya
  • Vidalba
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona