Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:17/07/2019

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Les Jornades de Medi Natural a Girona arriben a la novena edició

Les Jornades de Medi Natural a Girona arriben a la novena edició

23/03/2019
Miguel Ángel Fuentes i Ponç Feliu en el moment de la conferència inaugural
27/03/2019

L’Ajuntament de Girona organitza biennalment les Jornades de Medi Natural, que aquest 2019 han arribat a la novena edició i als setze anys d’existència. L’activitat, que va comptar amb la col·laboració del Consorci del Ter va tenir lloc els dies 23 i 24 de març, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona i va reunir una seixantena de persones. L’objectiu de les jornades era crear un espai de coneixement, de trobada i descoberta del medi natural de la ciutat de Girona i el seu entorn.

La inauguració de les jornades, el dissabte al matí, va retre homenatge a Lluís Ball-llosera, mort recentment i que era membre de l’Associació de Naturalistes de Girona i de la comissió organitzadora d’aquestes jornades. En el marc de la inauguració, es va pronunciar la conferència “Fauna de Girona, present i futur", a càrrec del biòleg Miguel Ángel Fuentes. La xerrada es va centrar en les aus que nidifiquen al nostre territori, les espècies rares que s’han detectat en l’àmbit de la Península Ibèrica, el retorn de la llúdriga i petits peixos autòctons amenaçats, com l’escanyagats i la bavosa de riu, o els grups de fauna poc estudiats a la ciutat, com és el cas dels quiròpters.

A continuació, i durant tot el dia, van tenir lloc una desena de ponències en les quals van participar naturalistes i persones provinents del món científic, però també alumnes que han elaborat treballs de recerca i moltes persones que, des dels seus àmbits professionals o vocacionals, tenen en comú l’estimació per la natura i el desig d’aprofundir en el coneixement de la fauna i flora del nostre territori. En aquests espais es va parlar de temes diversos des de l’isard, els taurons a la Costa Brava, les malalties dels amfibis i el duc al Baix Empordà fins al procés participatiu “Paisatges salvats”.

Les activitats de dissabte es van tancar amb la conferència “Canvi climàtic: d’on venim i cap on anem”, a càrrec de Josep Calbó, professor titular del departament de Física de la Universitat de Girona i membre del Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya. En aquesta xerrada es va fer un repàs a la història del clima de la Terra i es van explicar les causes que han provocat canvis climàtics naturals en el passat i perquè actualment es parla de canvi climàtic antropogènic. A partir de les projeccions fetes amb base a models climàtics, es van apuntar possibles impactes del canvi climàtic i es va parlar dels conceptes de mitigació i adaptació.

Diumenge, dia 24 de març, es va dur a terme una sortida per conèixer la fauna singular de la ciutat de Girona, d’unes tres hores de durada, i que va tenir com a punt de trobada les Hortes de Santa Eugènia. La passejada, que es va fer resseguint el riu Ter, va anar a càrrec del biòleg Miguel Àngel Fuentes.

En l’organització de les jornades, a més del Consorci del Ter, hi han col·laborat la Universitat de Girona, l’escola Maristes Girona, el Consorci de les Gavarres, l’Associació de Naturalistes de Girona, l’Associació El Blauet, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2019 a les 13:05h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona