Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:27/02/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > La campanya de seguiment i control de les poblacions de tortugues al Ter 2023 permet retirar del medi 34 individus exòtics, localitzats en la seva majoria a Girona

La campanya de seguiment i control de les poblacions de tortugues al Ter 2023 permet retirar del medi 34 individus exòtics, localitzats en la seva majoria a Girona

28/06/2023
Nounat de tortuga d'estany detectat en la campanya de seguiment 2023
16/05/2023
Exemplars de tortuga d'estany del seguiment realitzat a la primavera
06/06/2023
Tècnics fent control i seguiment de quelonis
02/02/2024

Des del 2015 el Consorci del Ter porta a terme un projecte de recuperació i reforç de tortuga d’estany (Emys orbicularis) amb l’alliberament de 213 exemplars criats en captivitat

Des del 2015 el Consorci del Ter realitza anualment una campanya de seguiment, tant a la primavera com a la tardor, de les poblacions de quelonis autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter on en els darrers 9 anys s’han alliberat 213 exemplars de tortuga d’estany. En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Les espècies de quelonis exòtics, que trobem convivint en els mateixos hàbitats de la tortuga d’estany, acostumen a assolir una mida més gran que les autòctones i a tenir més descendència, de manera que hi competeixen per les preses i l’hàbitat.

El principal problema per a la recuperació de la tortuga d’estany, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la competència amb altres tortugues i la depredació per part de petits carnívors, com per exemple el visó americà. Durant el 2023 aquest seguiment s’ha realitzat sistemàticament en diversos indrets de Riberes del Baix Ter.Aquest seguiment es va fer amb el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. En la campanya d’aquest any també s’ha recuperat el seguiment a indrets que ja s’havien mostrejat antigament. Totes les trampes s’han revisat diàriament a totes les localitats durant la setmana de seguiment. En total s’han realitzat 76 captures d’Emys orbicularis de 40 individus diferents. Destacar que el nombre de captures ha estat lleugerament superior al de la campanya anual anterior, fet atribuïble a la major pressió de mostreig i a l’ampliació de zones de prospecció noves i/o recuperades. Entre les captures remarcar també la presència d’un nounat i un juvenil nascuts al tram mig alt de Riberes del Baix Ter. D’altra banda, d’exemplars de tortuga de rierol se’n van capturar 113.

Pel que fa al control d’espècies exòtiques invasores s’han capturant 34 individus, corresponents a les espècies Trachemys scripta elegans i Trachemys scripta scripta, la majoria de les quals, 29, han estat capturades a les basses de Santa Eugènia i a la bassa de Deveses d’en Bru a Girona, sectors molt periurbans on la presència i pressió humana és molt elevada. A part de Girona, només es van capturar individus exòtics a Bescanó i Sant Gregori Les tortugues exòtiques capturades van ser retirades del medi després de la presa de dades biomètriques i seguint el protocol establert en el projecte LIFE Potamo Fauna.

Cada exemplar de tortuga d’estany porta un xip subcutani per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. Els exemplars de tortuga d’estany que s’han anat alliberant al llarg dels anys procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des de l’any 1992.Un any més s’ha constatat que aquests exemplars ja es reprodueixen de forma natural al medi fluvial del Ter.

Darrera actualització d’aquest contingut: 23/02/2024 a les 12:22h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona