Col·loquem 62 deflectors a la rampa de peixos de l’illa de la Pilastra, construïda l’any 2020, per disminuir la velocitat del flux d’aigua
- L’objectiu és millorar la funcionalitat del dispositiu
- Els treballs compten amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua
El Consorci del Ter ha executat entre finals d’hivern i inicis de primavera el projecte de millora de la funcionalitat de la rampa de peixos de l’illa de la Pilastra -construïda l’any 2020- ja que en els diferents estudis de seguiment i avaluació de la connectivitat i efectivitat del dispositiu, es va constatar que les velocitat eren elevades i era poc eficient. L’actuació ha consistit en la col·locació de 62 deflectors en una disposició específica, per disminuir la velocitat del flux d’aigua. L’illa de la Pilastra, es troba situada al terme municipal de Sant Gregori i és propietat de l’Ajuntament de Bescanó. Els treballs han comptat amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) atorgada dins del procediment de concessió per actuacions de recuperació de riberes en rius i millora de l’estat ecològic en zones humides al districte de conca fluvial de Catalunya.
Ara, un cop executades les obres de millora del connector es porta a terme un seguiment per avaluar la millora de la connectivitat ecològica i l’efectivitat del dispositiu de pas per a peixos, estimant la taxa de pas (individus/dia i kg/dia) per espècie, l’avaluació del poblament de peixos a banda i banda de la rampa, seguiment del funcionament hidrològic de la rampa i anàlisis de resultats.
També es portaran a terme, dins el mateix projecte, treballs forestals de millora dels hàbitats de ribera amb l’objectiu de millorar els hàbitats riparis i d’evitar que diverses espècies exòtiques invasores proliferin en els hàbitats de les riberes del Baix Ter i es dispersin a través del riu Ter. En concret, es farà retirada de deixalles i residus dins l’illa, millora forestal de la verneda al voltant d’una zona d’inundació temporal i el riu, i control de flora exòtica invasora.
Les actuacions es donaran a conèixer, a partir del que estableix el Pla de Comunicació del projecte, i es preveuen diferents accions d’educació i sensibilització una vegada executades les obres. En concret, visites guiades amb escolars dels centres educatius d’àmbit d’influència (Bescanó, Sant Gregori i Salt), així com activitats de divulgació científica obertes a la ciutadania amb tallers demostratius i alguna jornada de neteja de l’espai.