L’Ajuntament d’Ullà ha començat a executar les actuacions previstes en el projecte HidroNet Baix Ter amb la creació de basses de laminació per reduir el risc d’inundació al tram urbà del municipi

Dimarts, 6 de maig de 2025
  • El projecte HidroNet Baix Ter el formen la Diputació de Girona, els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, la Universitat de Girona, el Consorci del Ter i la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter
  • Els treballs, que se centren en el rec Madral i han de finalitzar a l’agost, també inclouen la retirada i el control d’espècies vegetals invasores, l’estabilització de talussos amb tècniques de bioenginyeria i la revegetació amb vegetació autòctona

En el marc del projecte HidroNet Baix Ter «Estratègia de prevenció de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter», aquesta primavera s’han iniciat els treballs a Ullà. En concret, les actuacions han de reduir el risc d’inundació al municipi mitjançant la implementació de basses de laminació i la millora de la naturalització del rec Madral. Els treballs tenen un cost de 468.617,68 euros (IVA inclòs) i compten amb el suport de la Fundación Biodiversidad F. S. P., del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), de la convocatòria de subvencions per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans espanyols a través de solucions basades en la natura, corresponents a l’any 2021, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Les actuacions van començar el 10 de març i tenen una previsió d’execució de cinc mesos. L’Ajuntament d’Ullà, l’any 2021, va adquirir una parcel·la en sòl no urbanitzable situada en una zona inundable del municipi, per tal de preservar l’espai com a antiga closa, compatible amb un ús públic de lleure. Aquet fet marca un antecedent coherent amb el marc del projecte HidroNet Baix Ter, que té com a objectiu corregir les condicions de drenatge del municipi amb la creació de basses de laminació d’inundació temporània annexionades al rec Madral alhora que es recuperen les antigues closes del municipi. D’aquesta manera, es redueixen els problemes d’inundació al tram urbà d’Ullà causats per la conca del rec Madral, principal sistema de drenatge dels torrents del Montgrí al municipi, en un període de retorn de deu anys, i al mateix temps es conserva i millora la biodiversitat.

Els treballs inclouen la retirada i el control d’espècies vegetals invasores, la rehabilitació i la millora dels talussos del rec, la revegetació amb espècies de vegetació de ribera i la creació de basses de laminació. S’actua en aproximadament tres quilòmetres de longitud del rec Madral.

S’ha començat executant la retirada i el control d’espècies vegetals invasores i la rehabilitació de talussos. Pel que fa al control d’espècies vegetals invasores, són objecte d’actuació els nuclis de canya (Arundo donax) i altres espècies al·lòctones com el bambú (Phyllostrachys sp.), la iuca (Yucca sp.) i el raïm de moro (Phytolacca americana), presents en l’àmbit del projecte en detriment de l’estat ecològic del rec Madral. Aquestes espècies també generen problemes de drenatge i desestabilització de talussos. La principal espècie que cal retirar és la canya, amb una superfície de 7.399,01 m². D’altra banda, es rehabiliten els talussos annexats als horts urbans del municipi d’Ullà que es troben en estat de degradació i l’antic safareig, a través de tècniques de bioenginyeria, i una de les tasques és la retirada d’amiant. D’aquesta manera, es millorarà el drenatge del rec i l’estabilització de talussos. A continuació, es milloraran les condicions de biodiversitat del rec Madral, revegetant amb vegetació de ribera, amb 253 peus d’arbres i 2.134 unitats d’arbustos de les espècies om (Ulmus minor), freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia), salze blanc (Salix alba), pollancre blanc (Populus alba), aloc (Vitex agnus castus), saüc (Sambucus nigra), arç blanc (Crataegus monogyna), aranyoner (Prunus spinosa) i sanguinyol (Cornus sanguinea).

Finalment, es crearan quatre basses de laminació a la banda esquerra del rec Madral, en parcel·les per a les quals s’ha pogut arribar a un acord de custòdia o parcel·les que s’han adquirit. La seva inundació serà temporània i dependrà de la intensitat del fenomen torrencial, la capacitat de càrrega de l’aqüífer del Baix Ter i la disposició de sediments, entre altres aspectes. També es millorarà la biodiversitat mitjançant la rehabilitació d’hàbitats d’interès comunitari denominats jonqueres i herbassars graminoides humits mediterranis i prats de dall de terra baixa i de muntanya mitjana. En els punts amb condicions ecològiques més òptimes per al desenvolupament de l’hàbitat anomenat estanys temporanis mediterranis, dominat per espècies anuals la presència de les quals depèn de les condicions d’inundació, es faran sembres experimentals de Juncus bufonius, espècie pròpia de l’hàbitat.

Ubicació de les basses de laminació (blau) i la rehabilitació d’hàbitats.

BL_0, parcel·la adquirida per l’Ajuntament d’Ullà el 2021.

BL_1, BL_2, BL_3 i BL_4, basses que es realitzen en el projecte HidroNet Baix Ter amb la rehabilitació dels hàbitats CORINE 37.4 i 39.24+ (corresponents a HIC 6420 i HIC 6510, respectivament).

Els socis del projecte són la Diputació de Girona (cap de fila); els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà; el Consorci del Ter; la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona.

Darrera actualització: 6.05.2025 | 11:53