Les espècies Vertigo moulisiana i Vertigo angustior escollides per la Societat Espanyola de Malacologia com a mol·lusc de l’any 2016
La Societat Espanyola de Malacologia (SEM) ha aprovat posar en marxa aquest any una campanya de sensibilització ambiental centrada en dues espècies de cargolets terrestres molt amenaçades, Vertigo moulisiana i Vertigo angustior. Amb el títol “Un any de Vertigo”, la SEM, que té entre les seves finalitats la protecció i conservació dels mol·luscs, presenta les dues espècies de Vertigo com a “Mol·lusc de l’any 2016”. La campanya s’emmarca en les activitats del projecte LIFE Potamo Fauna, que se centra en la millora de les poblacions d’espècies amenaçades d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.
L’objectiu de la iniciativa és familiaritzar a la societat amb l’existència d’aquests gasteròpodes i donar a conèixer la seva importància ecològica, ja que són espècies altament dependents de la conservació del seu hàbitat, i per tant, excel·lents indicadors del seu estat de conservació. Les poblacions ibèriques d’ambdues espècies estan en perill d’extinció. Les darreres poblacions importants conegudes es troben a l’Estany de Banyoles. Precisen uns requisits específics i diferents pel que fa a les condicions hdirogeològiques i els micro hàbitats que ocupen. Són molt sensibles als canvis en el drenatge i a la pertorbació i fragmentació del seu hàbitat, sent aquestes les principals causes de la significativa disminució de les seves poblacions en les últimes dècades.
Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior són espècies d’interès europeu i per a la conservació és necessari designar zones especials de conservació a la xarxa Natura 2000 (Directiva d’Hàbitats); a l’estat espanyol estan incloses en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
Durant aquest any es desenvoluparan diferents activitats de divulgació científica i conscienciació ambiental, dirigides tant a col·lectius específics com a la societat en general. Tota la informació es podrà consultar a les xarxes socials de la SEM, i més en concret a la pàgina de Facebook: https://www.facebook.com/MOLUSCO2016SEM i al hashtag de Twitter: #SEMoluscoAño2016.
A més, es promourà la creació d’una xarxa de treball entre diferents grups d’investigació que estiguin treballant en la gestió i conservació d’aquestes dues espècies, com el Grup d’Investigació en Sistemàtica, Biogeografia i Dinàmica de Poblacions de la Universitat del País Basc, que participa en aquest projecte LIFE, o l’Institut Valencià de Biodiversitat, Taxonomia i Conservació Animal del Museu Valencià d’Història Natural d’Alginet, que té en marxa el Projecte Vertigo al País Valencià i a Castella-la Manxa, així com la col·laboració del Grup d’Investigació Aigua, Dret i Medi Ambient de la Universitat de Saragossa per elaborar propostes de protecció jurídica d’ambdues espècies a l’estat espanyol i en les comunitats autònomes a on es trobin.
LIFE Potamo Fauna és un projecte de quatre anys de durada (2014-2017) que està finançat per fons europeus en un 50%. A part dels cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior) també s’incideix en la conservació d’altres espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), la nàiade allargada (Unio elongatulus) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis). També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores.