Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter licita diferents treballs del projecte "Actuacions de conservació i gestió de l'ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020"

El Consorci del Ter licita diferents treballs del projecte "Actuacions de conservació i gestió de l'ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020"

2020
Estat després del temporal Gloria
03/09/2020

Els treballs es fiançaran amb una subvenció de la Diputació de Girona

El Consorci del Ter ha licitat diferents treballs del projecte "Actuacions de conservació i gestió de l'ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020" redactat pels serveis tècnics de l'organisme i que ha rebut finançament per part de la Diputació de Girona. La proposta se centra en els espais en custòdia del Ter de Riberes del Baix Ter i en la gestió a desenvolupar adaptant-la als canvis d’ençà la riuada del gener d’aquest any amb el pas del Gloria. Aquesta riuada ha provocat afectacions diverses en els hàbitats del riu Ter i també desperfectes en la xarxa d’itineraris. L’objectiu és la millora i conservació dels hàbitats i les poblacions faunístiques d’aquest tram de riu tot incidint en ús públic racional i sostenible que permeti acostar a la població al riu i descobrir-ne els seus valors naturals.

Els espais on s'actuarà són a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori (tram des de Bonmatí fins a la confluència amb la Llémena), a l’illa de la Pilastra a Bescanó, al Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, a l’illa i els Planters a Colomers i Foixà i a l’illa d’Avall a Jafre. Es faran dos tipus d’actuacions; unes dirigides a la conservació i millora directa dels hàbitats i espècies, i les altres de conservació indirecta a través de l’ordenació i regulació de l’ús públic.  

Les actuacions es van dividir en quatre lots:

- El Lot 1, treballs de reserva del tercer sector, ha estat adjudicat a E.I. BROT Serveis Integrals de Jardineria.

- El Lot 2, treballs especialitzats de control de fauna, ha estat adjudicat a Sorelló, Estudis al medi aquàtic SL.

- El Lot 3, moviments de terres per a millora d'hàbitats de la tortuga d'estany i amfibis, ha quedat desert i s'està buscant una empresa que pugui dur a terme les tasques.

- El Lot 4, elements d'ús públics: aguait, pantalla i cartellera, ha estat adjudicat a Fitor Forestal, SLU.

Les actuacions per a la conservació dels hàbitats i les espècies se centren principalment en espècies molt amenaçades com són la tortuga d’estany i el turó europeu. Per a la tortuga d’estany (Emys orbicularis) es contempla un seguiment dels seus hàbitats. Es volen millorar les condicions d’insolació de les basses, instal·lar elements estructurals, afavorir la vegetació submergida i recol·locar les sorres dipositades en l’avinguda, entre altres. També es farà un control de quelonis exòtics i seguiment de les poblacions dels autòctons. A més es faran actuacions per afavorir el turó europeu (Mustela putorius), un petit mamífer carnívor en gran regressió, amb l’objectiu d’augmentar les seves poblacions i permetre garantir la conservació d’aquesta espècie protegida i tan amenaçada. Es vol facilitar la connectivitat de les poblacions/exemplars existents a través d’accions de millora de l’hàbitat, afavoriment de les poblacions de conill i d’amfibis com a font d’aliment del turó, així com control de competidors, especialment visó americà. També es realitzaran altres actuacions per a la conservació de la biodiversitat com són la creació i condicionament de microhàbitats per afavorir a espècies clau com poblacions de rèptils (afavorint punts d’insolació o termoregulació) i d’amfibis, petits mamífers i aus (creant punts de refugi i d’hibernació). També s’instal·laran caixes niu en diversos espais en custòdia.

Pel que fa a l’ús públic, regulació i ordenació, es preveu la restitució dels desperfectes a la xarxa d’itineraris de descoberta. La riuada va passar per sobre bona part dels itineraris fluvials, en alguns punts hi ha afectacions diverses com pot ser acumulacions de materials (sediments, troncs, residus inerts) i també hi ha desperfectes en diversos elements d’ús públic (banderoles, cartells, aguaits...). N’hi ha que han desaparegut i d’altres que han estat tombats, descalçats i/o desplaçats. També es preveu la instal·lació d’una pantalla d’aguait a l’entorn de la desembocadura de la Llémena al Ter.

Cal considerar que es beneficiaran directament de les actuacions altres espècies com la tortuga de rierol, amfibis diversos, conill, ofidis, aus i quiròpters.

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona