Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:12/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > L’espai d’Esclet a Cassà de la Selva conserva una petita parcel·la de prat de dall amb representació de fauna i flora protegida i amenaçada a Catalunya

L’espai d’Esclet a Cassà de la Selva conserva una petita parcel·la de prat de dall amb representació de fauna i flora protegida i amenaçada a Catalunya

30/04/2022
Espai d'Esclet
04/03/2024

Davant d’aquest elevat interès en termes de conservació del medi natural i la biodiversitat de la zona l’ajuntament del municipi en col·laboració amb el Consorci del Ter va sol·licitar a la Diputació de Girona a través del Pla de Serveis la redacció d’una memòria tècnica de conservació, recuperació i millora del seu estat

Al municipi de Cassà de la Selva, un dels 71 ajuntaments que forma part del Consorci del Ter, hi trobem l’espai d’Esclet que fins a mitjans del segle XX, l’elevada freqüència d’inundació de bona part dels camps havia conservat importants superfícies de prats inundables i prats dalladors de terra baixa. Aquests prats són un hàbitat de gran importància florística ja que representen l’únic ambient on poden viure diverses espècies de plantes amenaçades o molt rares a Catalunya. Actualment es conserva una parcel·la relicta de prat de dall amb representació d’elements de fauna i flora protegida i amenaçada a Catalunya i, per tant, té un elevat interès en termes de conservació del medi natural i la biodiversitat.

Des de l’Ajuntament de Cassà de la Selva, en col·laboració amb el Consorci del Ter, es va sol·licitar a la Diputació de Girona en el marc del Pla de serveis d’assistència en matèria de conservació del patrimoni natural la redacció d’una memòria tècnica de conservació, recuperació i millora de l’estat global de l’espai del pla d’Esclet per tal de tenir unes millors indicacions per gestionar l’espai. L’objectiu és aconseguir un increment de la freqüència d’inundació del prat nucli d’Esclet per garantir la conservació de la seva riquesa florística en el context de canvi climàtic, consolidació i ampliació dels acords de custòdia per crear noves zones inundables, manteniment de l’àmbit d’actuació com a hotspot de biodiversitat i definició de les bones pràctiques agràries a implementar. A principis d’aquest 2024 s’ha obtingut la documentació. I el projecte, ara, s’ha presentat a la convocatòria de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per poder-lo executar, amb el nom «Actuacions de recuperació de la connectivitat, morfologia i funcionament ecològic de les riberes que formen part del domini públic hidràulic, i de zones humides».

Fins a mitjans del segle XX, els prats de dall de terra baixa eren l’hàbitat dominant a les zones deprimides i de mala escorrentia de la plana de la Selva. Aquests hàbitats però, han patit un procés de reconversió progressiva en camps de conreu per l’abandonament de les pràctiques agrícoles ancestrals com el dall i la pastura. L’any 1945, només al pla d’Esclet quedaven aproximadament 50 hectàrees de prats de dall en base a les fotografies aèries disponibles i al testimoni dels pagesos locals. L’any 2001 en quedaven 12,8 hectàrees, i actualment només 4,1 hectàrees, de manera que s’han reconvertit en conreus el 68% dels prats de dall que encara existien fa vint any, i més del 90% dels que hi havia a mitjans del segle passat.

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/04/2024 a les 12:38h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona