Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/05/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci sol·licita una diagnosi i pla de control i distribució de l’espècie exòtica invasora Ailanthus altissima a la conca del riu Ter i afluents al seu pas per la comarca d’Osona

El Consorci sol·licita una diagnosi i pla de control i distribució de l’espècie exòtica invasora Ailanthus altissima a la conca del riu Ter i afluents al seu pas per la comarca d’Osona

07/07/2021
Rodal d'ailants a Montesquiu
12/04/2024

L’estudi s’ha realitzat a través d’un recurs del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona que ha permès detectar un total de 51 rodals

El Consorci del Ter el 2023 va sol·licitar a la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de Serveis, el recurs d’anàlisi dels espais lliures per al desenvolupament de la infraestructura verda local i l’ODS15 per elaborar una diagnosi i pla de control i distribució de l’espècie exòtica invasora Ailanthus altissima a la conca del riu Ter i afluents al seu pas per la comarca d’Osona. Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. A Catalunya l’ailant és una espècie àmpliament establerta, ja que havia estat usada per a jardineria i a més s’estén amb facilitat, pel seu caràcter invasor.

La Diputació de Barcelona ha fet arribar al Consorci la diagnosi i pla de control de l’espècie invasora, elaborat per Aprèn, Serveis Ambientals, a la conca del riu Ter al seu pas per la comarca d’Osona. Els objectius específics de l’estudi són revertir la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels àmbits fluvials a Osona, l’avaluació de l’estatus de l’ailant a la xarxa hidrogràfica a Osona, i disposar d’un pla/projecte de control d’aquests rodals.

La diagnosi ha constatat que l’Ailanthus altissima és una espècie invasora que presenta una distribució reduïda al conjunt de la xarxa hidrogràfica d’Osona. Aquest fet fa que encara sigui possible evitar la seva expansió per la comarca i pels hàbitats més vulnerables, els fluvials. L’únic curs d’aigua on aquesta espècie és abundant és als marges del riu Ter, relacionat amb la presència d’antics jardins de les colònies industrials. Els treballs de camp han permès trobar un total de 51 rodals d’ailants localitzats a Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Torelló, Manlleu, les Masies de Roda, Roda de Ter, Gurb, Tavèrnoles, Vilanova de Sau, Folgueroles, Taradell, Seva, El Brull i Sant Sadurní d’Osormort. Les diferents localitats analitzades presenten característiques diferents segons els tipus d’individus que formen cada rodal.

L’estudi considera que és factible contenir la seva propagació a l’àmbit d’estudi i, fins i tot, a mig termini, procedir a la seva erradicació absoluta, sobretot considerant que fa anys que és una espècie que ja no s’utilitza en jardineria. L’estratègia que es proposa és eliminar tots els nuclis isolats de fora del riu Ter i intervenir sobre tots els nuclis de vora Ter mitjançant el tractament per endoteràpia de tots els individus femenins, de forma que s’elimini la nova producció de llavors.

L’ailant o arbre pudent és un arbre originari del sud de la Xina. Es tracta d’un arbre caducifoli dioic, que pot assolir 25 m d’alçada, amb una escorça grisa. Els exemplars que produeixen flors, que són les femelles, solen tenir grans panícules de sàmares que perduren fins ben entrat l’hivern i generen llavors que es dispersen amb gran facilitat. L’ailant també té gran capacitat de rebrot a partir de l’arrel, fet que fa que tingui un creixement vegetatiu important i generalment s’acabin formant rodals. Està inclòs al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d’altres prohibicions en relació a la tinença.

Darrera actualització d’aquest contingut: 16/05/2024 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona