Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:25/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter presenta el projecte "El riu Ter. Paisatges fluvials i turisme sostenible" a la convocatòria extraordinària del Plan de Sostenibilidad Turística en destinos

El Consorci del Ter presenta el projecte "El riu Ter. Paisatges fluvials i turisme sostenible" a la convocatòria extraordinària del Plan de Sostenibilidad Turística en destinos

2019
Ruta del Ter
14/03/2023

Es vol impulsar el turisme blau en l’àmbit fluvial del riu Ter a través de l’ordenació i promoció de les activitats aquàtiques i consolidar la Ruta del Ter com un instrument de valorització del territori i de desenvolupament local

El Consorci del Ter ha presentat aquest març el projecte “El riu Ter. Paisatges fluvials i turisme sostenible” a la convocatòria extraordinària del Plan de Sostenibilidad Turística en destinos, de turisme blau, del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. L’objectiu general del projecte que ascendeix a uns 4 milions d’euros és impulsar el turisme blau en l’àmbit fluvial del riu Ter a través de l’ordenació i promoció de les activitats aquàtiques, per a augmentar la gamma de productes de turisme sostenible, i consolidar la Ruta del Ter com un instrument de valorització del territori i de desenvolupament local.

En els últims anys han sorgit nous reptes de gestió turística relacionats amb l’augment de l’interès per a les activitats aquàtiques (caiac, pesca, bany...) a l’entorn del riu Ter ja que ha comportat la sobrefreqüentació d’alguns espais sensibles. Per aquest motiu el 2018 es va redactar el document d’avanç del Pla d’Usos sobre serveis i activitats recreatives del riu Ter. I el 2021 es va encarregar l’estudi "Informe d’avaluació i diagnosi del potencial turístic del riu Ter sobre serveis i activitats recreatives del riu" com a base per avançar en un pla d’usos que tingui en compte la capacitat de càrrega dels espais i l’ordenació dels usos actuals i futurs. Ara, el projecte que es presenta pretén avançar en la implementació del pla d’usos (que està encarant la redacció i tramitació final) i fer compatible la promoció del turisme blau sostenible i la gestió i adeqüació de zones d’interior amb baixa activitat turística.

Per assegurar que les activitats aquàtiques són compatibles amb la millora de la connectivitat fluvial i dels hàbitats dels entorns on es realitzen s’ha previst avaluar la capacitat de càrrega ambiental i social, promoure la recuperació de zones humides i d’hàbitats de fauna i flora en els espais en custòdia fluvial. A més, les activitats aquàtiques per a que es realitzin de forma ordenada i segura, necessiten sovint infraestructures integrades al seu entorn, per això s’han previst punts d’entrada controlats d’embarcacions i caiacs, així com instal·lar punts de desinfecció en zones on es concentra aquesta activitat, per evitar la propagació del musclo zebrat.

D’altra banda, el projecte contempla un Pla de mobilitat sostenible i integral, amb la col·locació de passarel·les i estructures que recuperin passos de riu, estudiar la viabilitat de recuperar antics passos de barca, així com la creació de nous itineraris que connectin poblacions fluvials amb la Ruta del Ter i les dels seus afluents. També adaptar trams d’itineraris actuals a l’accessibilitat universal.

Altres aspectes que es preveuen són instal·lar comptadors i sensors de visitants als punts més sensibles i freqüentats, com la Ruta del Ter i les dels seus afluents. A més es redissenyarà la pàgina web www.rutadelter.cat i s’aposta per una aplicació mòbil, on es pugui introduir la realitat augmentada. També es volen portar a terme actuacions de creació de nou producte turístic, actualització dels inventaris de recursos existents, la realització de jornades de formació amb els agents del territori i apostar per temes de digitalització de les empreses turístiques.

Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 11:02h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona