Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:13/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Realitzem actuacions de control de flora exòtica invasora, budleia i ailant, a Montesquiu, Sant Quirze de Besora i Vilanova de Sau

Realitzem actuacions de control de flora exòtica invasora, budleia i ailant, a Montesquiu, Sant Quirze de Besora i Vilanova de Sau

2023
Tractament d'ailant
2023
Actuació de control de budleia
2023
Zona de tractament de budleia
22/12/2023

Els treballs han comptat amb finançament de la Diputació de Barcelona

Des del Consorci del Ter aquest any s’han portat a terme diferents actuacions de control de flora exòtica invasora en punts del riu Ter a Osona amb l’objectiu d’evitar-ne la dispersió i millorar l’estat de conservació dels hàbitats presents. En concret, s’han controlat les poblacions de budleia del riu Ter al municipi de Vilanova de Sau aigües avall de la presa de l’embassament de Sau fins a la confluència amb la riera Major; i s’han realitzat actuacions de manteniment de control d’ailant, tractades anys anteriors, al sector entre la carretera i la font d’en Nandu a Montesquiu i al rec de la font de les Mares a Sant Quirze de Besora. Els treballs s’han allargat fins aquest desembre i han comptat amb finançament de la Diputació de Barcelona.

Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Cada vegada més, les ribes dels rius es veuen poblades per espècies que no els són pròpies, es tracta d’espècies exòtiques que colonitzen aquests indrets, establint-se i competint amb la vegetació de ribera autòctona, desestructurant les comunitats vegetals, dificultant la persistència d’aquelles més fràgils, i, en definitiva, comprometent la biodiversitat i el bon estat ecològic de l’ecosistema fluvial. Tant la budleia com l’ailant estan incloses en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d’altres prohibicions en relació a la tinença. Per tant, es tracta de dues espècies prioritàries a controlar, i convé dur a terme l’eliminació dels seus poblaments naturalitzats seguint protocols de control elaborats per experts i obtenint les autoritzacions corresponents en cada cas.

La budleia (Buddleja davidii) és un arbust semiperennifoli que pot arribar als 3-4 metres d’alçada. Les fulles són lanceolades de tons grisosos que contrasten amb unes flors denses i molt vistoses. L’arribada de la budleia és degut a l’ús que se li ha donat com a planta ornamental. Aquesta planta tolera un ampli rang de condicions climàtiques i hàbitats, creix amb facilitat en ambients pertorbats, oberts i a les lleres dels rius, on gràcies a l’aigua i els insectes com a vector, hi experimenta una alta taxa de colonització. Els treballs de control a Vilanova de Sau, es van iniciar per la part més alta del riu Ter, a partir de la presa de l’embassament de Sau per evitar que la planta es dispersi aigües avall, i actuant a ambdós marges on es troba l’espècie. Els treballs els ha portat a terme Gestió Forestal Sostenible, S.L. (GEFOS), i s’ha treballant tant amb extracció mecanitzada com manualment. L’import dels treballs ha estat de 4.132,23 euros, IVA exclòs.

L’ailant o arbre pudent (Ailanthus altissima) és un arbre originari del sud de la Xina. Es tracta d’un arbre caducifoli dioic, que pot assolir 25 metres d’alçada, amb una escorça grisa. Els exemplars que produeixen flors -femelles- solen tenir grans panícules de sàmares que perduren fins ben entrat l’hivern i generen llavors que es dispersen amb gran facilitat. L’ailant té gran capacitat de rebrot a partir de l’arrel, fet que fa que tingui un creixement vegetatiu important i generalment s’acabin formant grans rodals. A la font de les Mares s’ha fet manteniment del tractament d’un rodal d’ailant d’uns 2.555,55 metres quadrats al rec ja que en tot l’àmbit s’hi trobaven dispersos peus de reduïdes dimensions i diàmetres inferiors a 2 cm; i als entorns de la font d’en Nandu també s’ha fet repàs de manteniment a un rodal d’uns 400 metres quadrats. Els treballs els ha executat Galanthus, Estudis al Medi Natural, i s’ha fet mitjançant tractament fitosanitari localitzat als peus de la planta, quan aquesta està vegetant. L’import dels treballs ha estat de 1.472,65 euros, IVA exclòs.

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/04/2024 a les 12:38h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona