Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/02/2024

Capçalera

Què és?

El Consorci del Ter és una entitat pública de caràcter associatiu amb personalitat jurídica pròpia i regida per la Llei d’Administració Pública de Catalunya. Crea i gestiona serveis o activitats d’interès comú, partint sempre de la iniciativa local, a tot el territori del riu Ter a través de quatre àmbits d’actuació: patrimoni natural, patrimoni cultural, promoció econòmica i turisme, i comunicació i sensibilització. El Consorci pretén representar tots els òrgans de l’administració, així com els agents socials, econòmics i polítics de la conca del riu Ter.

L’ens es va constituir el desembre de 1998 a través del Projecte Alba-Ter/Ave cofinançat per la Unió Europea mitjançant els fons FEDER (Programa TERRA). El projecte Alba-Ter/Ave es va traduir en la implantació d’un sistema d’informació geogràfica a la conca del Ter (SIG) i en l’elaboració del Pla d’Ordenació Integral del riu Ter (POIRT), que es va començar a implantar a partir de l’any 2001. Aquest Pla marca el camí a fer per tal que l’aigua i l’àmbit fluvial esdevinguin elements d’identitat i singularitat de la conca del Ter, prioritzant un bon estat ecològic i compatibilitzant-lo amb el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i culturals de manera sostenible i coordinada.

El Consorci treballa per mobilitzar els recursos econòmics que permetin executar actuacions en el territori que configura l’àmbit fluvial del riu Ter. L’existència d’aquest ens supramunicipal és una oportunitat per aconseguir una ordenació global i integral d’aquest riu com a eix vertebrador d’un territori ric i heterogeni.

Els objectius estratègics del Consorci són:

  • Impulsar el desenvolupament territorial de l’espai fluvial des de la iniciativa local
  • Ser l’organisme de referència en l’ordenació territorial de la conca
  • Cohesionar el territori utilitzant el riu com eix d’unió
  • Aconseguir una creixent valorització del patrimoni cultural vinculat als usos tradicionals de l’aigua i del patrimoni natural
  • Treballar per desenvolupar les potencialitats econòmiques del territori

El Consorci és una entitat reconeguda internacionalment per la seva tasca en la concepció i desenvolupament d’un projecte global de cohesió territorial a través de la potenciació de la identitat territorial, cultural, social, econòmica i ambiental articulada a l’entorn de l’eix natural del Ter. I és que el Consorci ha estat guardonat amb el Premi Internacional de Dubai 2004 sobre les bones pràctiques per a la millora de les condicions de vida, que atorga el Comitè Hàbitat de les Nacions Unides i la Municipalitat de Dubai, per la pràctica “The Alba-Ter Consortium: an inter-jurisdictional commitment to sustainable development of the River Ter Basin, Spain”.

Darrera actualització d’aquest contingut: 02/03/2015 a les 14:57h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona