Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:20/02/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > L’Agència Catalana de l’Aigua concedeix una subvenció de 100.000 euros al Consorci del Ter per recuperar la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra

L’Agència Catalana de l’Aigua concedeix una subvenció de 100.000 euros al Consorci del Ter per recuperar la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra

2019
Imatge on es pot veure actualment la resclosa de la Pilastra
13/03/2019

L’objectiu principal de la proposta, que té un cost total de 150.986,45 euros, és realitzar un connector ictícola que permeti el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant la seva propagació i migració, a la resclosa de la Pilastra. També caldrà efectuar diferents feines complementàries, com són el dragat en sec i la reparació de les comportes de la sèquia Monar. La resclosa de la Pilastra és la que permet la derivació de les aigües del Ter cap a  la sèquia Monar i cap al braç principal. Actualment la resclosa presenta un greu problema de sedimentació i colmatació. També la massa d’aigua del Ter des del Pasteral fins a la confluència amb l’Onyar presenta una qualitat hidromorfològica dolenta amb un estat ecològic deficient que es vol millorar amb les actuacions que es plantegen.

La resclosa de la Pilastra, està ubicada al nucli de Montfullà i capta aigua del Ter per a la sèquia Monar que transcorre des de Montfullà passant per les Deveses i Hortes de Salt i Santa Eugènia fins a vessar les seves aigües al riu Onyar, darrera del carrer de Santa Clara ja a Girona. Hi ha precedents documentats dels segles IX i X. La recuperació de la connectivitat a la resclosa de la Pilastra té com a marc de referència el Pla d’Ordenació Integral del riu Ter, el qual, en el seu objectiu tres, de “Conservar i restaurar la biodiversitat de l’àmbit fluvial”, vol “Recuperar la continuïtat dels rius, i en particular garantir la migració dels peixos amb dispositius de pas a totes les rescloses i grans preses”. A més, aquesta iniciativa, vol donar resposta a les inquietuds dels ajuntaments riberencs consorciats de Bescanó, Salt i Girona ja que aquesta resclosa és la captació de la sèquia Monar, de la qual els tres ajuntaments en són propietaris. El Consorci del Ter actualment té un conveni de custòdia fluvial a l’Illa de la Pilastra amb l’Ajuntament de Bescanó i també ha enviat una proposta a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per custodiar tot l’àmbit de les Ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, tram que inclou l’Illa de la Pilastra.

Entre les actuacions a realitzar, primer caldrà plantejar un treball de revisió i redacció d’un projecte executiu que permeti englobar els treballs de construcció d’un connector ictícola eficient i adaptat a la comunitat ictícola i a la resclosa existent; i que integri el condicionament de l’espai de la resclosa de la Pilastra per tal de permetre una millora substancial i efectiva d’aquest tram de riu. El projecte executiu dissenyarà, descriurà i valorarà les obres necessàries per construir una escala de peixos a la resclosa situada al marge dret, entorn la zona de captació de la sèquia Monar, d’acord amb els criteris de l’ACA. Les espècies que s’han de veure beneficiades amb la seva construcció són l’anguila, l’espinós, la bavosa de riu, la bagra o el barb de muntanya. La millora també beneficiarà els ardeids, el blauet, la llúdriga o les nàiades.

Darrera actualització d’aquest contingut: 18/02/2020 a les 07:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona