Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter crearà nous refugis de ratpenats i millorarà els seus hàbitats en tres punts del riu Ter a Ripoll, Bescanó i Girona

El Consorci del Ter crearà nous refugis de ratpenats i millorarà els seus hàbitats en tres punts del riu Ter a Ripoll, Bescanó i Girona

2019
Un exemplar de ratpenat
12/02/2019
Restes acumulades a la zona del Roig
Juliol 2019
Pas del riu Ter a la finca del Roig de Ripoll
10/01/2019
Refugi de ratpenats de Fontajau
18/12/2018
Refugi de ratpenats de Bescanó, durant les obres anualitat 2018
17/07/2019

L'organisme ha rebut finançament de la Diputacio de Girona a través de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d'actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d'interès natural any 2019

El Consell de Govern del 4 de juliol va aprovar la contractació de diferents actuacions per a la creació d'hàbitats i refugis de ratpenats a Ripoll, Bescanó i Girona. Unes actuacions que ascendeixen a 27.358,50 euros i que han rebut el 90% de finançament a través de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d'actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d'interès natural, any 2019, després que els serveis tècnics del Consorci redactessin la memòria tècnica "Valorització del patrimoni natural de la finca en custòdia fluvial del Roig (terme municipal de Ripoll) i millora de les poblacions de quiròpters del Ter (II)".

En concret, a la finca del Roig de Ripoll, que el Consorci del Ter té en custòdia fluvial, es crearà un refugi per a ratpenats adossat al canal. S'utilitzaran dos espais entre contraforts de la part on el canal té més alçada i s'instal·larà una placa informativa de l'existència del refugi, de la protecció legal dels ratpenats i de la prohibició d'entrar en el refugi. A més, en la finca es realitzaran actuacions de millora i valorització del patrimoni natural. D'una banda, es farà una retirada de deixalles, runes i residus diversos. I d'altra banda, es realitzarà una plantació de verns per afavorir la recuperació d'aquest hàbitat prioritari i element clau de l'espai "Sistema Transversal Català" en les zones més properes a la riba del Ter i dins el límit de Xarxa Natura 2000. Es plantaran 150 peus i es farà en petits rodals. També es programaran treballs forestals com desbrossades, tales, trossejat de fusta acumulada de la riuada i tractament d'espècies invasores, entre altres; es repararà un tram de barana de la Ruta del Ter i s'instal·laran dos plafons informatius dels valors naturals de l'espai. Aquest treballs s'han adjudicat a la Fundació MAP.

Dins la mateixa subvenció es milloraran els refugis creats a l'espai Riberes del Baix Ter l'any passat. A la casa de comportes de la Monar a Bescanó es pintarà l'interior del refugi amb pigments naturals foscos per incrementar el nivell de foscor del refugi, s'impermeabilitzarà la coberta, s'arrebossarà de ciment sobre parament exterior i s'arranjarà la porta d'accés i el sistema de tancament de seguretat. A l'aguait de Fontajau a Girona es crearà un fals túnel d'obra per a evitar la insolació de l'interior del refugi, es reduirà la insolació que entra per la porta d'entrada i es millorarà el sistema de tancament de l'aguait. En els dos punts s'instal·larà una placa informativa de l'existència del refugi, de la protecció legal dels ratpenats i de la prohibició d'entrar en aquests espais. Les actuacions les portarà a terme Prohabitat Viarma SL.L.

Per últim, s'ha contractat un assessorament i servei especialitzat en quiròpters ja que alguns treballs requereixen de coneixements tècnics i científics per tal de poder-los desenvolupar correctament i que les actuacions portades a terme serveixin per a la millora efectiva de les poblacions de quiròpters del riu Ter. També cal efectuar visites de seguiment i supervisió, així com la correcta instal·lació dels dataloggers. Aquest assessorament i servei s'ha contractat a Galanthus, estudi i divulgació del medi ambient.

 

 

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona