Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Els exemplars de tortuga d’estany alliberats al tram mitjà-baix del Ter en els últims cinc anys s’han adaptat a la situació generada pel temporal Gloria

Els exemplars de tortuga d’estany alliberats al tram mitjà-baix del Ter en els últims cinc anys s’han adaptat a la situació generada pel temporal Gloria

Tardor 2020
Campanya de seguiment de tortugues
Tardor 2020
Una altra imatge de les tasques de seguiment
Tardor 2020
Emys orbicularis amb emissor pel seu seguiment
Tardor 2020
Exemplars capturats de tortugues exòtiques
05/05/2021

Des del Consorci del Ter es porta a terme un projecte per recuperar l’espècie Emys orbicularis al Ter, i el seguiment del 2020 ha constatat que les tortugues pràcticament no s’han mogut dels indrets on van ésser alliberades, presentant un bon estat general

El Consorci del Ter, per tal de recuperar la tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Ter, des de l’any 2015 ha alliberat 207 exemplars en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter. D’aquests, 17 es van alliberar l’any passat. I és que la població de tortuga d’estany no és viable si no es garanteixen nous alliberaments d’animals criats en captivitat i es fa un seguiment de l’evolució de l’espècie, controlant els seus competidors directes i mantenint i creant nous hàbitats favorables per a l’espècie. Actualment, el principal problema per a la seva recuperació, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la depredació i la competència amb altres tortugues.

Per tal de controlar el reforçament poblacional des del Consorci del Ter es realitza anualment un seguiment i monitoratge de la població fins que s’estabilitzi. Durant el 2020 aquest seguiment es va poder realitzar, per bé, que la campanya es va veure afectada per dos esdeveniments, d’una banda el Gloria que ha transformat notablement alguns dels indrets on hi ha les poblacions de tortuga d’estany, i d’altra banda pels confinaments de la població en la pandèmia de la Covid 19. Aquest seguiment, però, es va fer des de finals de setembre a novembre mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer.

En concret, es van poder mostrejar diferents sectors de l’espai Xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”, on la tortuga d’estany és una espècie clau: les localitats dels entorns de Bescanó, diverses basses de Girona i el sector de Foixà. Els dos únics espais que no es van poder mostrejar van ser aigües amunt de Bescanó i alguns sectors de Flaçà. En total es van efectuar 40 recaptures, 20 al Gironès i 20 al Baix Empordà. El seguiment ha permès determinar que les zones on s’havien portat a terme reforços poblacionals de tortuga d’estany i que havien patit inundacions greus amb làmines d’aigua i corrents d’aigua importants, les tortugues no s’han pràcticament mogut dels indrets on van ésser alliberades i es va constatar que es trobaven en bon estat general. Per tant, s’ha comprovat que s’han adaptat a la situació originada pel temporal Gloria.

Les campanyes també han permès el seguiment de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) al Ter, on s’ha localitzat en dues localitats, a Bescanó (on es va capturar diverses vegades una femella adulta) i a Girona que se’n van capturar nombrosos exemplars de totes les talles i sexes, fet que confirma que a les basses de Girona és una espècie reproductora malgrat competir amb les espècies exòtiques (de fet s’hi van capturar 8 exemplars de tortugues de Florida -de diverses espècies i híbrids- que van ser traslladats al Consorci de l’Estany pel seu correcte tractament). A la localitat de Foixà, a les basses on s’ha alliberat tortuga d’estany no s’ha trobat tortuga de rierol en cap de les campanyes efectuades.

Amb tot, s’ha constatat que les espècies autòctones han estat més resilients que les exòtiques i s’han mantingut en general en bon estat en els seus hàbitats malgrat l’impacte de les grans riuades d’enguany. En bona part de les basses va desaparèixer el poblament de llentia d’aigua que es preveu que es vagi recuperant progressivament.

Per tal de millorar els hàbitats per a l’espècie, durant el 2020 es van portar a terme diferents actuacions, com la millora de la bassa entorn a la resclosa vella de Bescanó que presentava un alt grau de colmatació, fent que pràcticament tot l’any romangués seca; també la millora de les condicions d’insolació de les basses; la instal·lació d’elements estructurals dins les basses i cursos fluvials amb presència de l’espècie que permetin a les tortugues capbussar quan hi ha depredadors o molèsties; a més s’ha millorat i potenciat la vegetació de les basses, especialment els macròfits; i s’han reperfilat manualment còrrecs i basses, entre altres.

Cada exemplar de tortuga d’estany porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. Alguns dels exemplars recapturats també porten emissors per tal de poder-ne efectuar el radioseguiment i comprovar els moviments de l’espècie. Els exemplars de tortuga d’estany alliberats procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des de l’any 1992. Des del Consorci del Ter aquesta tardor es preveuen fer més alliberaments de tortuga d’estany.

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona