Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:19/09/2024

Capçalera

Gola del Ter

Interès:
Faunístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Torroella de Montgrí
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

La Gola del Ter, juntament amb el Molí de Pals, contenen ambients típiscs dels estuaris mediterranis. En aquest espai, es produeix la confluència entre les aigües fluvials i les marines, produint, sovint, una intrusió d’aigua salada rius amunt. Aquesta intrusió marina cap al riu permet l’entrada d’espècies d’origen marí cap a les aigües continentals. La Gola del Ter, és l’espai on això es produeix amb més freqüència i, per tant, és on es pot trobar una comunitat de peixos més rica. Moltes de les espècies de peixos presents són d'origen marí. En canvi la presència d'espècies autòctones com el barb de muntanya, bagra..., és poc probable. A part dels peixos que s'hi troben és interessant des del punt de vista d'aus que aprofiten aquest ambient d'estuari per alimentar-se i nidificar en els hàbitats del voltant. En aquesta zona, hi són presents els ambients dunars. Són hàbitats en els quals les plantes pateixen un elevat estrès i que han desenvolupat estratègies per poder sobreviure en aquests sistemes. Existeix un gradient ecològic mar-terra en el qual els ambients de duna s’estructuren en faixes ben delimitades, que comencen pràcticament al punt on arriba l’aigua del mar i van variant fins a la zona de les dunes, fixades artificialment amb espècies forestals. Al sector de la platja no s’hi desenvolupa cap mena de vegetació. La primera banda de vegetació, es coneix com la comunitat de jull de platja, dominada per gramínies de potents rizomes horitzontals. A continuació es troba la comunitat del borró, la qual es situa a les crestes de les dunes. El borró actua com a espècie edificadora i consolidadora de l’estructura dunar. Després es localitza una composició arenosa diferent a l’anterior però amb major estabilitat, on el fet de què no arribi l’esquitx marí ajuda a què s’hi desenvolupi la comunitat crucianel·la marina.

Observacions:
Des de la Gola del Ter s'observen les Illes Medes. També és digne d'observar el riu Ter a la desembocadura, formant un paisatge amb canyissar típic de la vora del Ter i d'aquestes contrades. Si s'aixeca la vista des de la platja cap endins també es pot observar el Castell de Torroella de Montgrí. Des d'aquest sistema dunar es pot disfrutar d'una vista privilegiada de les Illes Medes.

Accés:
Es troba al final de la Ruta del Ter. Quan aquesta arriba a la platja cal deixar la bicicleta en algun lloc adequat i caminar per anar a visitar la gola del Ter.

Elements d'interès:
AUS: Gavot (Alca torda), xatrac becllarg (Sterna sandvicensis), cabussó emplomallat (Podiceps cristatus), corb marí gros (Phalacrocorax carbo), boscarlar de canyar (Acrocephalus scirpaceus), martinet menut (Lxobrychus minutus). Ocasionalment, ànec negre (Melanita sp.), èider (Somateria mollissima) i bec de serra (Mergus sp.), calàbria petita (Gavia stellata), calàbria grossa (Gavia immer), corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), baldriga balear (Puffinus mauretanicus), baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan). PEIXOS: Carpí daurat (Carassius auratus), saboga (Alosa fallax), barb de muntanya (Barbus meridionalis), bagra (Squalius cephalus). VEGETACIÓ: Borró (Ammophila arenaria ssp. arundinacea), lliri de mar (Pancratium maritimum), jull de platja (Agropyrum junceum spp. mediterraneum), panical marí.

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 2110 Dunes movents embrionàries. ENPE: Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. PEIN: El Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. XARXA NATURA 2000: El Montgrí - Les Medes - El Baix Ter (ZEC i ZEPA), catalogat com espais de muntanya litoral.

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Barb de muntanya
  • Corb marí gros
  • Bagra
  • Martinet menut
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona