Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/02/2024

Capçalera

La Pletera

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Torroella de Montgrí
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

L'hàbitat és característic de la zona litoral del Baix Empordà. Està dominat per salicòrnia fruticosa (Arthrocnemum fruticosum) i, en menor proporció, per salicòrnia glauca (Arthrocnemum glaucum). L'aspecte que ofereix és el d'una mena de brolla suculenta, d'un mig metre d'alçada. També hi és present el canyís (Phragmites australis) i el jonc marítim (Juncus maritimus), que ofereixen diferents tonalitats de color en la zona. En l'espai de la Pletera s'hi troba la bassa del Frare Ramon, diferent de les altres llacunes presents a la zona pel seu règim hídric. Només rep aigua de mar, fet pel qual presenta una composició salina molt fluctuant. Durant l'estiu, degut a l'evaporació, assoleix salinitats molt superiors a la del mar. A part de les espècies anteriorment anomenades, destaca la presència del fartet (Aphanius iberus).

Accés:
Un cop arribem al final de la ruta del Ter i trobem la platja al davant, cal girar a mà esquerra i a pocs metres es troba la zona de la Pletera i la bassa del Frare Ramon.

Elements d'interès:
La Bassa del Frare Ramon. HÀBITAT: Salicornars, prats jonqueres, de sòls salins del litoral, poc o molt humits o, fins i tot, inundats. Basses i estanyols d'aigües salabroses o salines. VEGETACIÓ: Tamariu (Tamarix sp.), canyís (Phragmites australis), salicòrnia (Arthrocnemum fructicosum), fanerògames aquàtiques (Rupia sp.), algues (Enteromorpha sp.). FAUNA: destaquen el poliquet Ficopomatus enigmaticus, Nereis diversicolor i l'oligoquet Nais sp., l'amfípode gammarus aequicauda, i el fartet (Aphanius iberus).

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 1150  Llacunes litorals -Prioritari-; 1310 Comunitats de Salicornia i altres plantes anuals, colonitzadores de sòls argilosos o arenosos salins, 2210 Dunes litorals fixades, amb comunitats del Crucianellion maritimae, 1410 Prats i jonqueres halòfils mediterranis (Juncetalia maritimi), 2110 Dunes movents embrionàries. ENPE: Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. PEIN: El Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. XARXA NATURA 2000: El Montgrí - Les Medes - El Baix Ter (ZEC i ZEPA), catalogat com espais de muntanya litoral. Espai considerat com a zona humida a l'Inventari de Zones Humides de Catalunya (Bassa del Frare Ramon, La Pletera).

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Fartet
  • Tamariu
  • Canyís
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona